"Nincs fülem
az éberség a fülem."

1

Néhány fontos mondat a ZenDo-ról


A ZenDo nem versenysport!

Míg a sportolók konkrét eredmények elérésére törekszenek, a ZenDo gyakorolói olyan úton járnak, melynek a vége sokszor előre nem látható. A sportoló másokkal versengve próbál egyre jobb lenni, a harcművész a nyilvánosságtól elvonultan saját korlátai legyőzésére koncentrál. A ZenDo gyakorlói jellemzően nem vesznek részt versenyeken, és egymással sem versengenek. A cél nem mások legyőzése, hanem a személyiség és a technikai tudás fejlesztése, a fizikai erő és teherbírás növelése, a budo eredeti szellemiségének megőrzése mellett.

 

A ZenDo nem stílus!

A harcművészet nem köthető egyetlen stílushoz sem, mert nincs jó vagy rossz stílus. Vannak jó és kevésbé jó technikák. Mindenki eldöntheti, számára melyik meggyőző és melyik nem, melyik illik az alkatához, mozgásához, melyik nem. Az alapító, shihan Réti István szavaival élve:„Járj nyitott szemmel, tanuld meg, ami számodra hasznos, és add tovább a társaidnak. Ez a ZenDo egyik célja. A stílus Te magad vagy.”

 

A ZenDo nem utcai harc!

Az igazi harcművészt sohasem látod harcolni. Tudását nem mások ellen használja, csak önmaga tökéletesítésére öszpontosít. Az összetűzést, ha van rá módja, elkerüli. Ha ezt mégsem teheti meg, akkor a lehető legnagyobb önuralommal, gyorsan, pontosan, és a helyzetnek megfelelően reagál, mert élet és halál van a kezében.

 

A ZenDo nem vallás!

zen a buddhizmushoz kötődik, de a ZenDo nem kötődik egyetlen valláshoz sem. A zen tanításai azok, amelyeket a ZenDo követői igyekeznek a mindennapi életük részévé tenni: ismerd meg önmagad, a téged körülölelő természetet, légy türelmes és nyitott. Tudj úgy tekinteni a világra, mint egy kisgyermek aki most látja először. A zazen, a zen meditációs ülés egy mód arra, hogy ezt megtapasztald.

 

A ZenDo nem üzlet!

A ZenDo mesterei önzetlenül és anyagi ellenszolgáltatás nélkül tanítanak, nem haszonszerzés céljából. Csak a rád jutó költségeket kell kifizetned, mert a gyakorlásnak helyet adó terem és az eszközök nélkülözhetetlenek a tanuláshoz. A ZenDo-ban nincsenek vizsgadíjak. Fejlődésed gyorsasága kizárólag rajtad múlik. Évente egyszer a nyári táborban egy hétig mint uchi deshi(bentlakó) tanítvány élünk. Szigorú fegyelemben, napi háromszori gyakorlás közben a mestereknek módja van eldönteni, hogy ki mennyit fejlődött az elmúlt évben, és csak ez alapján léphet bárki egy magasabb övfokozat felé. Hiszen „csak a készséggé fejlesztett tudás számít.”